Újrahasznosított hobbik
Jelige: Trash craft

Törött gördeszkából készít ékszereket Szenes Lajos, aki azért indult a Cofidis Milliónyi álom pályázatán hogy a hobbiját professzionális szintre emelje. A tervezéshez és a kivitelezéshez szükséges eszközökkel már nem csak a barátait teheti boldoggá, hanem remélhetőleg hamarosan a kézműves piacokon is találkozhatunk a különleges fa ékszerekkel. Lalival a hivatalos átadáson beszélgettünk többek között a terveiről.

Hol tanultad az asztalos munkát?

Szerencsére nem iskolában, hanem édesapámtól sajátítottam el az asztalosság mesterfogásait. Ötéves korom óta figyeltem és tanultam a műhelymunkát.

Mióta gördeszkázol? Milyen szinten űzöd a sportot?

Gördeszkázni csak 14 évesen kezdtem, így lassan 9 éve töretlenül űzöm. Amikor van egy kis szabadidőm, egyből megyek gyakorolni. Kimagasló sikereket nem értem el benne, bár mi számít sikernek? Megtaláltam a barátaimat, megtanultam, mi az a kitartás és ezek mellett még fitten is tart ez a sport.

Milyen tárgyakat készítesz a használt, elkopott, eltörött gördeszkából?

Rengeteg ötletet jegyeztem fel az évek során, amiket szeretnék megvalósítani. Egyelőre kisebb dolgokkal próbálkozom: nyakláncok, kulcstartók, gyűrűk, karkötők. Viszont a Cofidis-nek hála ezentúl nagyobb dolgokban is gondolkodhatok.

Csak a barátoknak, családnak készítesz tárgyakat vagy megrendelésre is?

Eddig csak az ismerőseimnek és hozzám közel állóknak készítettem tárgyakat gördeszkákból, viszont tervben van a megrendelésre váró gyártás is. Ehhez volt nagy segítségemre az a sok szerszám, amit a pályázaton nyertem.

Mik a jövőbeli terveid az ékszerekkel?

Szeretném minél magasabb szintre emelni nem csak a gördeszkából készült tárgyak minőségét, hanem ismertségét is, hogy minél több emberhez eljusson az újrahasznosítás ezen kisebb ága is. Úgy gondolom, ha megfelelően foglalkozok ezzel, és megvalósítom az ötleteimet, akár főállásban is foglalkozhatnék a gördeszkák újrahasznosításával.

Mire gondoltál, amikor beküldted a pályázatot? Láttál rá esélyt, hogy megnyerd?

Szüleim ötlete volt, elsőnek ők látták benne a lehetőséget. Felhívtak és mondták, hogy esetleg megpróbálhatnám. Magamtól talán nem is jelentkeztem volna, így ezúton is köszönöm nekik a rengeteg támogatást. Nem kergettem hiú ábrándokat, bár azért már a jelentkezés napján eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne ha…

Hogyan mozgósítottad a szavazókat a pályázat során?

Sosem állt hozzám közel a versengés, így a szüleimnek, rokonaimnak és ismerőseimnek szóltam, hogy ha tetszik nekik az ötlet, akkor támogassanak egy szavazattal. Végül minden összejött, amit talán tényleg csak álmaimban gondoltam. Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki részt vett az álmom megvalósításában! Rengeteget jelent nekem.

Vissza